Elk jaar komen er plantenbeurzen bij. Elke week kan men wel ergens een beurs bezoeken. Er zijn heel verschillende beurzen: op kasteeldomeinen waar de opzet vaak groots is en de inkomprijzen meestal navenant zijn. Een aantal plantenbeurzen zijn al even snel verdwenen als ze gekomen zijn.

De voorbije jaren groeide de Planten(ruil)beurs op Paasmaandag te Sint-Lievens-Houtem echter uit tot één van de grootste in zijn soort. Tientallen standhouders met vaak exclusieve planten en duizenden tevreden bezoekers zorgen daar jaarlijks voor. De standhouders zijn geen professionele kwekers maar liefhebbers, waarbij de hobby voor sommigen uitgroeide tot een passie. Zo kunnen zij planten aanbieden die je meestal niet vindt in het tuincentrum. Bovendien gaat het bij veel tuinliefhebbers om tuinoverschotten die zij verkopen voor heel weinig geld. Meestal kunnen de standhouders ook veel vertellen over hun planten, precies omdat ze uit hun eigen tuin komen. Je krijgt er uitleg over de standplaats, hoogte, bloeitijd en -kleur. Naast vaste planten zijn er struiken, éénjarigen en kamerplanten te vinden. Behalve ruilen is alles uiteraard te koop, en dit meestal voor een prikje. De voorbije jaren kon men er telkens heel speciale planten op de kop tikken voor een heel redelijke prijs. De echt zeldzame dingen en rariteiten gaan echter de eerste uren vlot van de hand.

Met de PLANTEN(RUIL)BEURS wil men amateurtuiniers de kans bieden om hun kweekproducten en ervaringen te ruilen met andere tuinliefhebbers. Het ruilen van planten, het uitwisselen van ideeën en het elkaar informeren staan centraal.

De plantenruilbeurs tovert het domein Sint-Michaël om tot één grote plantentuin met alle mogelijke variëteiten. De tuinmicrobe is duidelijk nog niet uitgekriebeld!